tisdag 8 mars 2011

Härligt mustig köttgryta


Nu har jag äntligen gjort mitt första storkok, sedan vi började med LCHF. Blev en härligt god & mustig köttgryta! Bara älskar den! Vi hade den redan till middag igår, samtidigt som jag kunde lägga fem färdiga middagslådor i frysen.

Valde att förkoka grytbitarna, för att de skulle bli riktigt möra och fina, Ni vet så där goda så de bara smälter i munnen. Barnen brukar dessvärre rata köttet annars ;-)


I den här rätten "fuskade" jag dock en aning. Använde mig av Taste Oxfond med Rödvin som innehåller 6 gram kolhydrater/100 gram (vi använder som en tumregele 5 gram/100 gram här hemma). Men i det stora hela, handlar det per portion om så få gram kolhydrater, att de knappas märks. Så här får man själv ta valet, för givetvis går det lika bra med vanliga buljongtärningar. Dock blir inte grytan lika mustig;-)

Känns riktigt bra nu! Äntligen har vi börjat kunna fylla på av färdiga middagslådor i frysen igen, underlättar så i vardagen!

Ingrediensernas mängd i parantes (kursiv stil och grå färg), anger hur mycket som behövs för 4 portioner.

Ingredienser (24 portioner, dvs 6 middagslådor)
3 kg (500 gram) grytbitar (nöt eller fläsk)
1,2 dl (3 msk) Touch of Taste Oxfond med Rödvin (kan bytas ut mot buljontärningar)
2,5 l (4 dl) vatten
3 (1/2-1) buljontärningar
6 (1) röda paprikor
25-30 st (4-5) scharlottenlökar
4 kg (650-700 gram) färska champinjoner
1,2 (2 dl) liter grädde
1 liter (1,5-2 dl)  creme fraiche (2x5 dl)
3-5 (0,5-1 msk) msk sambal oelek
Smör till stekning
salt & peppar

Gör så här: Några timmar innan/dagen före. Koka upp 9 dl vatten, smula ner buljongtärningarna. Lägg i grytbitarna, låt småkoka ca 40 minuter. Låt grytbitarna lägga i vattnet/buljongen, tills det att är dags att laga grytan.

Skala och hacka scharlottenlökarna. Skölj och hacka paprikorna. Skölj, rensa och skiva champinjonerna. Häll av vattnet/buljongen från grytbitarna. OBS! Spara vattnet/buljongen. Lägg i ett par msk smör i en panna på hög värme. Bryn snabbt grytbitarna. Lägg i en stor stekgryta/kastrull. Fräs på den finhackade scharlottenlöken. Lägg i grytan. Lägg i ett par klickar smör till i stekpannan, lägg i champinjonerna. Stek dem 2-3 minuter. Häll över i stekgrytan/kastrullen. Häll på det överblivna vattnet/buljongen och alla grädden. Låt koka upp. Tillsätt fonden och sambal oeleken. Låt små puttra 15-20 minuter.  Smaka av. Krydda ev med lite salt & peppar. Tillsätt creme fraichen och den finhackade paprikan. Rör om. Låt koka upp. Låt småputtra ett par minuter, fram till servering! Servera tillsammans med ex blomkålsris!