måndag 24 januari 2011

Vad äter jag, när?


Ett perfekt mellanmål, eller till kaffet efter en god middag!

Eftersom det är ett längre inlägg, kan Ni bara läsa första delen på frontsidan. För att läsa hela inlägget, tryck på den blå länken/texten "läs mer", längst ner i inlägget.

Här kommer det sista "tråkiga" inlägget. Dvs ett inlägg som behandlar ämnet LCHF i bara text. I fortsättningen kommer bara härliga recept, tips och någon veckomatsedel att publiceras. Givetvis kommer bloggen i fortsättningen inte bara handla om LCHF. Utan precis som vanligt om miljoner andra saker med;-)

Här kommer lite förslag på hur vi äter olika måltider:
Frukost: Jag äter 3 dl fil med 4-5 msk linfrön i, varje morgon. Ibland kompletterar jag med ett kokt ägg. Min man däremot, som älskar frukostar, frossar med glädje i sig en omelett/äggröra/kokta ägg som han sedan äter tillsammans med lite lax/makrill/skinka/bacon/grillad kyckling. Favoriten är om vi har någon lax eller räkröra hemma, då är han i himmelriket och drar ut på frukosten länge, länge;-)  

Eftersom vi alltid äter frukost ganska så sent (efter 09.00), behöver vi inget mellanmål innan lunch. Vi håller oss mätta & nöjda ;-)

Lunch: Rester från gårdagens middag i första hand, om vi äter i vardagen. Dvs kött/fisk/fågel i en god gräddig sås, egentligen ingen skillnad alls mot vad vi åt tidigare (skillnaden är att vi inte reder av såser med mjöl/idealmjöl. Nu reder vi av med en äggula eller färskost), till det så  äter vi kokt broccoli/ blomkålsmos/sallad /vitkålssallad/råa grönsaker/stekt eller grillad halloumi. Ibland lyxar vi till det med en röra av något slag, som tillbehör. En favorit just nu är tzatziki.

Om det inte finns några rester kvar och det är vardag, dvs att vi äter på kontoret, brukar jag slänga ihop en ägg & baconrulle kvällen innan.

Mellanmål: I vardagen blir ett par-tre rullar med ost. Dvs vanlig fet hårdost som vi rullar ihop. Smidigt att ta fram vid fikabordet. På helgerna kan det bli ett kokt ägg, en skiva skinka eller ett par oliver.

Middag: Se lunch.

Fredagsfika: När vi vill lyxa till det med lite fredagsfika brukar vi värma lite hallon som vi äter tillsammans med vispad grädde! Helt klart något som är underskattat!

Fredagsmys: Färskostfyllda körsbärstomater, färska räkor som doppas i Aioli, lufttorkade skinka som lätt har grillats i ugnen o blivit som chips, grönsaksstavar som doppas i en färskoströra, ostfyllda gratinerade champinjoner, oststavar, en stor skiva med brie. Och vill vi lyxa till det lite extra brukar vi köra chokladmousse, kladdkaka, chokladbollar eller varma hallon med grädde. Allt givetvis efter LCHF, dock med lite mer kolhydrater, vilket gör att det här inte har eller kommer att ske varje helg.

Middagar med gäster: Har vi bara haft en gång under den här tiden. Den gången bjöd vi på gratinerad hummer till förrätt, saftig fläskfilé med gorgonzolasås till huvudrätt (serverades med en broccoli gratäng och en stor grön sallad) och till efterrätt hade vi en len mörk chokladkräm med färska hallon. Till kaffet serverade vi ostar. Gästerna noterade inte ens att det var en LCHF middag;-)

Alkohol: Ett glas vitt vin, torrt eller söt. Min man tar sig gärna ett litet glas whiskey/konjak någon gång ibland.

Det här är alltså bara exempel på vilka maträtter vi äter. Med tiden kommer det att dyka upp recept på allt, under LCHF kategorier, så att man lätt hittar dem.

Men precis nu är det sängen som kallar, en dag på kontoret väntar imorgon. God Natt!