söndag 10 oktober 2010

Crème brûlée


Senaste tiden har det varit hektiskt, man har fått hålla i hatten för att hinna med i alla svängarna, både privat och när det gäller jobbet. Det är så mycket roliga saker som händer och sker just nu, att man mellan varven får komma ihåg att nypa sig i armen, för att se att man verkligen inte drömmer. Har några roliga, intensiva, härliga månader framför mig :-) 

För knappt ett par veckor sedan fick jag hem den här härligheten. Älskar den!. Ja så till den grad att vi nu två helger på raken har njutit av ljuvliga, krämiga Crème brûlée´s till både fredags och lördagsmys! Det här är desseren som passar till alla middagar, såväl som på bröllop :-)

Ingredienser (4 portioner)
6 st äggulor
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl socker
1 st vaniljstång

Till karamellisering:
2 msk farinsocker
2 msk strösocker

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädden och mjölken, låt koka upp långsamt under omrörning. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt, tills det att smeten är pösig. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.

Ta ut formarna och låt dem kallna. Om du inte har en brännare: Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.  Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
Om du har en brännare: Strö över farinsockret och strösockret, bränn av ytan.  Servera direkt, antingen som de är eller tillsammans med färska bär:-)