onsdag 22 september 2010

RödbetsbiffarIgår hade vi en hemmadag (höstförkylningen härjar), så som omväxling hade jag tid att laga middag! Jippi! All ära till våra middagslådor, men vi har kommit till ett stadie där vi definitivt behöver fönya dem, med lite nya roliga rätter;-)

Så igår blev det rödbetsbiffar, får passa på nu när tillgången till färska rödbetor är som bäst. Biffarna är lite tidskrävande (dvs tar mer än 20 min), men väl värda mödan!

Ingredienser (12 biffar)
4-5 stora rödbetor
2 medelstora potatisar
1 ägg
1-1,5 dl ströbröd
1 lök
1 tsk salt
Ett par nypor vitpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk koriander

olja eller smör till stekning

Gör så här: Skala och riv rödbetorna och potatisen grovt. Hacka löken fint. Finhacka färsk koriander (går bra med torkad oxå). Blanda ner alla ingredienser i en stor skål. Pressa ner vitlöken och tillsätt kryddorna. Rör ner ströbrödet. Rör om väl. Låt det stå och svälla i ca 10-15 minuter (så att ströbrödet hinner suga åt sig all vätska från rödbetorna & potatisen). Forma sedan till 12 biffar. Hetta upp lite olja eller smör i en stekpanna. Stek biffarna två-tre minuter/sida. Servera!

GI & LCHF-vänligt: Byt ut ströbrödet till ett par msk fiberhusk.

Tips: Jag har hört att det ska vara jätte gott att blanda ner getost i smeten, har inte provat det själv, men kommer absolut göra det nästa gång!