söndag 12 september 2010

Ljuvligaste chokladtårtan


För ett par tre veckor sedan hade vi ju barnkalas här hemma. Har lovat er receptet på den ljuvligaste chokladtårtan som finns, ja som vi serverade då! Den tar lite tid att göra, men jisses så god den är! Värd varje minut av vispande hundra gånger om;-)

Själva grunden är egentligen helt vanliga kladdkakor som sedan har fått gifta sig med äppelmos och en variant tjock ljuvlig chokladkräm. Godast var det först dagen efter kalaset, så jag rekommenderar er att laga den minst 36 timmar innan servering :-)

Ingredienser
4 ägg
6 dl socker
200 gr smör
3 dl vetemjöl, fullkorn
1 tsk salt
6 tsk vaniljsocker
10 msk kakao

Till formen
smör
riven kokos

Fyllning
2 dl äppelmos

Chokladkräm
1,5 dl grädde
1 msk smör
100 gr mörk choklad
1,5 dl florsocker
50 gr philadelphiaost (färskost)
1 äggula

Till garnering
3 dl vispgrädde
Chokladbokstäver från Dr. Oeteker.

Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smöra två spingform och bröa dem med riven kokos (fördelen med kokos är att du får fina kanter). Smält smöret. Blanda samma alla ingredienserna väl i en skål. Fördela smeten jämt i de två springformarna. Grädda i ugnen ca 25 minuter. Låt kallna.

Värm upp 1 dl grädde i en kastrull, bryt ner blockchokladen i grädden. Tillsätt sockret. Koka upp, ta sedan bort kastrullen ifrån värmen. Låt alla ingredienserna smälta samman. Ta fram en elvisp och börja vispa chokladsmeten kraftigt. Låt resten av grädden rinna ner i smeten, samtidigt som du fortsätter att vispa. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad. Fortsätt att vispa med elvispen. Tillsätt äggulan. Fortsätt hela tiden att köra med elvispen. Tillsätt florsockret och philadelpigaosten. Fortsätt köra med elvispen, tills det att chokladkrämen har kallnat. Resultatet blir en luftig, len, tjock chokladkräm (den här processen tar tid, ca 15-20 minuters vispande får ni räkna med).

Lossa kladdkakorna ur springformarna. Lägg den ena botten på ett tårtfat. Bred på med äpplemos. Bred över äpplemoset på med chokladkräm. Lägg på den andra kladdkakebottnen. Bred chokladkräm på toppen. Platsa nu in kakan och låt den stå kallt minst 24 timmar, gärna med en tyngd (bok) ovanpå.

Strax innan servering. Ta ut kakan ur kylskåpet. Ta bort plasten. Vispa 3 dl grädde mellantjock. Bred med en slickepott på grädde på hela tårtan. Garnera med ex chokladbosktäver från Dr. Oeteker eller liknande.