torsdag 23 september 2010

Baileys-browniesKommer ni ihåg den där sommarfesten vi hade i slutet av juli? Den här kakan serverade vi dagen efter, på en brunch som vi hade för övernattande gäster. Riktigt god! Det är alkohol i den, dvs Baileys likör. Man kan ersätta den med någon annan smaksättning utan alkohol, om man önskar det. Alla recept går att ändras efter egen smak;-)

Fast själv måste jag ju villigt erkänna att den här Brownien är en riktig craver, jag älskar allt med choklad och inte tackar jag nej till ett litet glas med riktigt kall Baileys på lördagkvällen heller (även fast det sker ytterst sällan).

Ingredienser (en fylld bakplåt 30x40 cm)
175 gram margarin
400 gram mörk choklad
4,5 dl strösocker
3, 75 dl vetemjöl special
2 krm salt
6 st ägg
4 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 0,5 dl Baileys (likör, används som smaksättning)

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Ta fram en kastrull. Lägg ner smöret och låt smälta på svag värme. Bryt ner chokladen i bitar, lägg ner i den smälta smöret under omrörning.  Häll över chokladsmeten i stor skål. Rör ner sockret och vaniljsockret. Därefter rör du ner ett ägg i taget, under kraftig omrörning. Vänd ner mjöl, bakpulver och salt. Smaksätt med Baileys, alla har olika smaklökar, så tillsätt lite i taget, smaka av, tills det att du själv är nöjd. Häll upp smeten i den klädda långpannan.  Grädda kakan ca 30-35 minuter,  längst ned i ugnen. Ta ut kakan och låt den bli kall innan du skär upp den i fyrkanter.