torsdag 23 september 2010

Choklad & Siraps kakor


Sjukstugan fortsätter här hemma. Just nu bor vi framför TV, nerbäddade under ett stort täcke, tittandes på Nicke Nyfiken. Tur man har en laptop, för kan ju villigt erkänna att jag inte alls är någon trogen följeslagare av tecknade filmer. Men nu har jag chansen att hinna ikapp med att publicera recept. Ligger efter där (den där orken & tiden ni vet). Har en hel mapp på skrivbordet, fylld med foton och recept på godsaker som är bakade/lagade under sommaren och hösten:-)

De här Choklad & Siraps kakorna bakade jag i mitten av augusti, till barnkalaset som vi hade. Super enkla att göra och minst lika goda:-)

Ingredienser (ca 30 st)
250 gr smör, rumsvarmt
2 1/4 dl socker
2 ägg
3 msk kakao
1,5 msk sirap
1 1/5 tsk bikarbonat
2,4 dk majsstärkelse (maizena)
4,8 dl vetemjöl
180 gram blockchoklad

Gör så här: Ta fram smöret ur kylskåpet någon timme innan du börjar baka. Sätt ugnen på 175 grader. Riv blockchokladen, fint. Ta fram en stor bakskål. Finfördela smöret lite med en kniv, lägg ner i bunken. Tillsätt sockret och sirapen. Vispa kraftigt med elvispen, tills det att blandningen är luftig/fluffig. Tillsätt äggen under fortsatt vispning. Vispa väl. Tillsätt mjöl, majsstärkelse, kakao och bikarbonat. Vispa ordentligt tills det att alla har blandat ihop sig väl. Vispa ner den rivna blockchokladen.

Ta fram en bakplåt. Lägg på ett bakpapper. Skeda upp en msk smet med ca 2,5-3 cm mellanrum på plåten. Låt svalna på plåten ca 1 min, innan du tar upp dem med en stekspade och placerar dem på ett ugnsgaller/bakgaller, där de får svalna helt.