onsdag 18 augusti 2010

Köttfärsbiffar



Igår hände det mycket. Mitt i allt det där vanliga, kom det lite glädjande besked, jag blev erbjuden ett nytt jobb! Papper signades och snart så tar livet en ny vändning. Kommer bli en intensiv höst, innan jag kommer in i allt det nya. Spännande!

Gårdagens middag var redan planerad, köttfärsbiffar med bulgur & sallad, så det ändrade vi inte på för händelsens skull. Men framåt kvällningen öppnade vi en flaska bubbel för att fira det hela, var riktigt gott. Kanske ännu godare för att det hela skedde på en helt vanlig tisdag! ;-)

Ingredienser, köttfärsbiffar (ca 10 st)
500 g nötfärs
250 g kokt, kall potatis
1 liten röd lök
2 ägg
1-2 nypor havssalt
1-2 nypor chílipulver
1 nypa grillkrydda
 Svartpeppar, ett par varv med kvaren

Gör så här: Skala och finhacka löken. Ta fram en skål. Mosa ner den kokta, kalla potatisen med en gaffel. Blanda ner nötfärsen. Tillsätt ägg, kryddor och löken. Arbeta smeten väl. Låt vila ca 10 minuter.

Snabba vägen med en matberedera: Skala löken. Lägg ner den i matberedaren. Kör löken ett par varv. Tillsätt potatisen. Kör ett par varv. Blanda ner nötfärsen. Kör ett par varv. Tillsätt kryddor, ägg och lök. Kör 30 sekunder. Låt vila :-D 

Forma fina runda, platta biffar med handflatorna. Skölj händerna med kallt vatten mellan varven, (så fastnar inte smeten på fingrarna=lättare att forma biffarna). Stek dem i smör/rapsolja på medel hög värme, ca 3-4 minuter på varje sida. Servera med bulgur & sallad!

GI-vänligt: Byt ut potatisen mot 1 råriven morot och 0,5 dl creme fraiche i receptet ovan. Servar köttfärsbiffarna med en grönsakspuré, se recept nedan.

Ingredienser, Grönsakspuré (4 port)
1 st blomkålshuvud
1 st broccolibukett
0,5 dl creme fraiche
salt 
peppar

Gör så här: Dela blomkålen och broccolin i buketter. Lägg dem i en kastrull, fyll på med vatten så att de täcks. Koka tills att de blir mjuka, tar cirka 5 minuter. Häll av det mesta vattnet (lämna ca 0,5 dl i kastrullen), spara lite att mixa med. Mixa grönsakerna med lite av kokspadet med mixerstav eller i matberedare. Rör ner creme fraiche och smaka av med salt och peppar.

Tips: Godaste och enklaste såsen till biffarna: Stek skivade champinjoner, hackad lök och paprika i stekpannan (efter att du har stekt biffarna, skölj inte ur emellan). Krydda med chili och pressa en vitlökskyfta (ett par nypor vitlökspulver). Häll över 0.5 dl grädde. Smula över en grönsaksbuljontärning. Låt koka upp. Blanda ner en liten burk med creme fraiche. Smaka av. Krydda ev lite mer. Såsen är såklart även GI-vänlig;-)