torsdag 24 juni 2010

Jordgubbstårta


Nu inför Midsommar måste jag såklart publicera ett recept på min godaste Jordgubbstårta! Just den här gjorde jag bara för några dagar sedan, då vi firade vår bröllopsdag:-)

I år blir det ingen traditionell Jordgubbstårta för vår del på Midsommarafton, eftersom vi är ute på en picknick hela dagen lång. Istället kommer vi njuta av färska jordgubbar med färdig vispad grädde på tub. Nästan lika bra;-)

Ingredienser
3 st ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl special
1 dl kokande vatten
1,5 tsk bakpulver

1-2 msk smör
2-3 msk ströbröd

Fyllning
2 dl jordgubbsylt
2 dl Ekströms jordgubbsmousse
2 dl Ekströms marsan vaniljsås

1 dl färdigblandad jordgubbssaft

Dekoration
5 dl vispgrädde
1 liter jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Använd en 2-liters sockerkaksform, smöra och bröa den. Vispa ägg och socker riktigt poröst (använd med fördel en elvisp). Blanda mjölet med bakpulvret, tillsätt sedan vattnet och mjölblandningen växelvis i äggsmeten. Vänd försiktigt ner ingredienserna med en slickepott. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

Blanda under tiden ihop jordgubbsmoussen och vaniljsåsen (minska vätskan med ca 0,5 dl så att den blir tjockare) efter anvisningarna på paketet. När kakan är kall, skär med en vass brödkniv den i fyra delar, dvs så att du får fyra bottnar. Lägg en botten på ett tårtfat, vattna av jordgubbssaften, med hjälp av en sked. Bred på jordgubbsylten, rikligt. Lägg på en tårtbotten. Vattna med jordgubbssaften. Bred på av vaniljsåsen, rikligt. Lägg på en tårtbotten. Vattna med jordgubbssaften. Bred på av jordgubbsmoussen, rikligt. Lägg på den översta tårtbotten. Vattna med jordgubbssaften. Plasta in och låt stå kallt i kylskåpet, till strax innan servering.

Någon timme innan servering. Vispa grädden tjock. Skölj och ansa jordgubbarna. Bred vispgrädden över kakan, samt på dess sidor. Garnera med jordgubbar.

Tips: För att få kakan rikigt saftig och god, gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras, och garnera den först samma dag som den ska serveras! Om man inte vill baka egen botten, går det såklart lika bra med färdig köpta bottnar, tänk bara på att de flesta paketen innehåller bara tre bottnar.