söndag 6 november 2011

Istället för potatis! (lchf)


Även fast vi inte längre äter en strikt LCHF kost här hemma, så går mycket av tänket fortsatt igen. Tillbehören till maten byts fortsatt ut, allt som oftast (dvs ris/pasta/bulgur/matvete/potatis). Däremot har vi minskat ner på fettmängderna, drastiskt. Vi har hittat en balans helt enkelt som fungerar för oss alla, här hemma. Som våra kroppar mår bra av.

Häromdagen gjorde jag vår berömda Kycklingsamba, fast på hela kycklingfiléer. Dvs jag brynde filéerna runt om, la dem sedan i en ugnsform och sedan hällde på själva creme fraiche röran, innan de fick åka in i ugnen och gotta till sig. Som tillbehör serverade jag de här super goda ugnsbakade auberginerna! Hur gott som helst! Var första gången jag gjorde auberginen i den här formen, men absolut inte sista :-)

Ingedienser (4 personer)
2 st stora auberginer
Färsk vitlök
Havsalt
Svartpeppar
Olivolja

Gör så här: Skölj auberginerna och skär dem i skivor. Skåra skalen lätt, lätt med en kniv. Salta  köttytan på båda sidor och låt dem sedan vila i 30 minuter (saltning och vila medför att den beska smaken dras ur). Sätt ugnen på 200 grader. Skölj sedan av saltet i kallt vatten. Lägg alla skivorna på en ren kökshandduk för avrinning. Skala några vitlöksklyftor och dela dem på längden. Gnid in skivorna med vitlöksklyftorna. Pensla båda sidor med olivolja och lägg dem sedan på en plåt eller ugnsform. Dra några varv med svartpepparkvarnen över skivorna. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter (ska vara mjuka). Servera!