torsdag 3 februari 2011

Omelettrulle med räkor


Det här är en riktig favorit här hemma (av även barnen). Både till frukost och till lunch. De veckor jag vet att vi inte kommer ha lunchlådor så det räcker, brukar jag redan på söndagen slänga ihop ett par omelettbottnar, som jag sedan förvarar i en plastburk (med smörpapper mellan varje omelett) i kylskåpet.  Rätten är lika god att äta varm som kall, favorit är dock kall;-)

Något som jag har funderat på, är att faktiskt göra en variant av den här som tilltugg till ex en drink före middag. Fast då efter att man har skärt upp den i bitar och garnerat med ex lite löjrom och en dillkvist. En perfekt liten mumsbit! Fungerar även som perfekt picknick-mat i sommar, packa bara med den inrullad i smörpapper och ät den som en kebabrulle :-)

Utseendet på omelettrullen är som "rulltårta", ja minus det onödiga sockret såklart;-)

Ingredienser (2 omelettrullar)
Räkröra
75- 100 g skalade räkor
2-3 msk finhackad rödlök
1-2 msk majonnäs
1/2 dl crème fraiche
1-2 msk citron saft
nymald peppar

Omelett/rullbotten
4 ägg
0,5-0,75 dl vispgrädde
smör till stekning

Gör så här: Finhacka löken. (Skala och) grovhacka räkorna. Rör samman övriga ingredienser försiktigt, så att röran behåller den tjocka konsistensen. Blanda ner de hackade räkorna och löken. Krydda med en gnutta nymalen peppar. Låt röran stå och gotta till sig 10 minuter i kylskåpet.

Vispa kraftigt samman ägg och grädde. Hetta upp en stekpanna med smör, på medelhög värme. Sänk värmen till låg. Häll ned hälften äggsmeten i pannan, när smöret har slutat fräsa.  Grädda omeletten genom att skaka pannan så att smeten rinner ner och stelnar (använd lock om du har till stekpannan). När ytan på omeletten börjar se torr ut stjälps den upp på ett bakplåtspapper. Låt svalna. Grädda under tiden nästa omelett. 

När båda rullarna har svalnat. Bred över fyllningen (en omelett i taget). Rulla ihop till en fast rulle. Rulla in i smörgåspapper och ställ kallt till servering, alternativt servera på en gång.