onsdag 20 oktober 2010

SpökmarängerMaränger är super enkelt att göra! Och inte minst att forma efter önskemål. Varje gång vi får lite äggvitor över, brukar jag vispa ihop maränger, går ju så snabbt (i ugnen sköter de sig själva) uppskattas alltid av barnen här hemma (och av oss vuxna).

Nu till Halloween är det spökmaränger som kommer få dekorera vårt fikabord. Någon traditionell Halloweenfest blir det inte i år för vår del, då delar av familjen kommer att vara bortresta. Men en lång Halloweenfika med ett fyllt kakbord ska vi allt lyckas få till;-)

Ingredienser (ca 25 stycken)
3 äggvitor
2 dl strösocker

3 - 4 bitar mörk choklad (blockchoklad)

Gör så här: Sätt på ugnen på 100 grader. Vispa äggvitorna hårt, med en elvisp (i en helt torr vispskål). När du kan vända på vispskålen upp och ner, utan att marängsmeten rör på sig, är du klar. Tillsätt sockret, lite i taget, vispa konstant. När allt socker är nervispat och smeten är vit och styv är du klar. Fyll en spritspåse med marängsmet. Skapa små spöken på en bakpappersklädd plåt. 

Grädda i mitten av ugnen cirka 45-50 minuter. Sänk därefter temperaturen till 75 grader och fortsätt grädda tills det att marängerna är genomtorra (de släpper  lätt från pakplåtspappret när de är klara), ca 1,5-2 timmar till, beroende på marängerna storlek. Låt kallna på plåten.

Smält chokladen i ett vattenbad, måla dit ögonen antingen med hjälp av en jätte fin tyll på spritspåsen, eller med hjälp av exempelvis en liten pipett eller liknande. Förvara dem torrt.