onsdag 20 oktober 2010

Krämig Pumpasoppa med sting



När ni ändå gör era Halloween pumpor, passa på att ta tillvara på köttet som ni gröper ut. Lite tråkigt att äta bara så där, men i form av en pumpapaj eller soppa, smakar det riktigt bra! Det här receptet brukar vi köra med, tog några år innan jag hittade ett recept som vi alla gillade, men nu är vi äntligen i hamn! Skam den som ger sig;-)

Ingredienser (6 portioner)
1,2 kg pumpa
2 gul lök
4 vitlöksklyftor
10 dl mjölk
4 grönsaksbuljontärningar
5 dl creme fraiche
2 lime
2-3 tsk sambal oelek
2-3 msk smör

Till garnering
creme fraiche
dill eller koriander

Gör så här: Gröp först ur köttet i pumpan, skär de i mindre bitar. Hacka löken och vitlöken. Riv skalet på limen (fina sidan på rivjärnet) och pressa sedan ur saften i ett glas.  Börja med att fräsa den hackade löken och vitlöken i smör, i en pannan (eller direkt i en stor gryta). Tillsätt pumpaköttet. Låt fråsa på en kort stund. Häll över mjölk och smula över buljongtärning. Låt koka upp. Låt soppan koka på svag värme i ca 15 minuter (pumpaköttet ska vara mjukt). Ta fram en stavmixer och kör soppan helt slät. Tillsätt creme fraichen, limen (både det rivna skalet och saften) och Samba Oelek (börja först med 2 tsk, smaka av, önskar du mer sting på soppan, tillsätt en tsk till). Ge soppan ett nytt uppkok precis innan servering. Häll upp i soppskålar/tallrikar, skeda upp med en stor klick med creme fracihe och garnera med en färsk dillkvist eller koriander.