onsdag 20 oktober 2010

Halloweenpaj - Pumpapaj



Den här härliga Pumpapajen är också jätte smart att göra av resterna som blir när ni har gröpt ur Halloweenpumporna. En ganska så typiskt rätt i USA till Halloween. Personligen tycker jag att den ger en känsla av jul i smaken, men det är ju aldrig fel, nu när den underbara högtiden närmar sig med stormsteg!

Ingredienser (10-12 bitar)
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning
4 dl grovhackad pumpa
2 ägg
2 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 krm salt
2 msk vetemjöl
1 dl  vispgrädde
100 gr färskost naturell (typ philadelphia)

3-5 dl vispgrädde till servering

Gör så här: Skär smöret i mindre bitar. Lägg ner det tillsammans med mjöl, socker och äggulan i en assistent (eller arbeta ihop pajdegen direkt på bakbordet). Arbeta degn väl. Tryck ut i en ugnssäker smord form, ca 24 cm i diameter. Låt pajskalet sedan vila kallt (kylskåpet) i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Koka under tiden pumpan i lättsaltat vatten 5-8 min. Häll av vattnet i en sil, pumpan ska vara väl avrunnen. Mixa pumpan till puré och låt den svalna något. Tillsätt äggen i pumpapurén under kraftig omrörning, ett i taget. Blanda ner resten av ingredienserna till fyllningen och häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen 40-50 min. Låt kallna. Sikta över lite florsocker och servera med vispad grädde.