torsdag 5 augusti 2010

Pretzels

Vi har haft en lång, lång ledighet, men tyvärr börjar den närma sig sitt slut. Så nu får vi passa på att njuta lite extra av de här sista lediga dagarna, innan dagis och jobb börjar igen. Idag har vi bestämt oss för att inte besöka poolen, utan istället ger vi oss ut på en lång vandring uppe på berget. Solen strålar som aldrig förr, så vi ser fram emot en härlig dag! 

I fredags bakade jag Pretzels till sommarfesten. Hade tänkt det som ett gott enklare tilltugg framåt småtimmarna, när hungern allt som oftast brukar göra sig påmind. Tyvärr glömde jag servera dem på sommarfesten, så de får åka med i dagens picknick korg istället.
De är lite bökiga att baka, men det är helt klart värt den mödan och de smakar betydligt bättre, än de som man kan köpa färdig! Receptet räcker till ca 15 st.

Ingredienser
25 g jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten (37 grader)
2 msk farinsocker
1 tsk salt
2 1/2 dl vetemjöl special
6-7 dl vetemjöl

Kokning
1 l vatten
3 msk bikarbonat

Pensling
2 msk smält smör
1-2 msk flingsalt

Gör så här: Smula jästen i en skål. Lös den i lite av vattnet, farinsockret, salt, vetemjöl special och det mesta av vetemjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 15 bitar. Rulla till smala längder 45-50 cm. Det kan vara lättare att rulla längderna till hälften först för att sedan gå tillbaka och rulla klart då spänningen i degn har släppt. Snurra längderna två varv - fäst ihop till kringlor.

Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vatten och bikarbonat i en vid gryta under omrörning. Lägg i en eller två kringlor i taget och låt koka ca 30 sekunder, tills de flyter upp. Ta upp med en hålslev och låt rinna av väl på en kökshandduk, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter. Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det smälta smöret och strö över salt. Obs! Tänk på att det inte behövs mycket salt!

Tips: Pretzels passar bra på alla typer av fester, låt dem bli en del av förminglet eller ingå i en stor buffé. I Tyskland serverar man ofta Pretzels på bröllop.