onsdag 12 maj 2010

Smörgåstårta


Smörgåstårta är gott! Helt klart en perfekt bjudrätt att ta till när man har kalas av olika slag. Däremot är jag mindre förtjust i Smörgåstårtor som man köper i olika butiker/bagerier, enligt mitt tycke smakar de alldeles för mycket majonäs och brödet är som luft. Så vi brukar göra en egen, lite mer tidskrävande, men ack så gott!

Smörgåstårtan på bilden bjöd vi senast, på ett av barnens födelsedagskalas. Den var riktigt uppskattad! Så det blir mitt tips idag, så här lagom till Kristi Himmelfärdshelgen, när det mycket firande på gång, både med konfirmationer, studentskivor, jubileum osv:)

(På kalaset hade vi två Smörgåstårtor, receptet nedan är beräknat för en Smörgåstårta)


Ingredienser
2 pkt Pågens Hönökaka (går åt totalt 8 halvor till en Smörgåstårta)

Smörblandning
150 gr Philadelphiaost
0,5 dl Grädde
0,5 dl Smör/bords margarin

Lager 1
300 gr Skivar leverpastej (jag brukar använda Scan´s skivbara leverpastej)
2 dl Grädde
ca 0,5 dl Creme fraiche
0,5 dl Smörgås gurka, hackad (jag brukar använda Felix)

Lager 2
12 Kokta ägg
0,5 dl Majonäs
ca 2 dl Creme fraiche
2-3 msk Kalles kaviar

Lager 3
300 gr Rökt skinka
200 gr Färsk ost, vitlök (jag brukar använda Créme Bonjour)
ca 1,5 dl Creme Fraiche
2-3 msk Mjukost på tub, mild

Garnering
9 skivor Rökt skinka
8 skivor Ost (jag brukar köra med en mild ost, typ av smaken Greve eller Billingen)
1 Röd paprika
1 kruka Salladsblad
5-6 Vindruvor
5-6 Körsbärstomater
5-6 st Physalis
1 Carambola (även kallad stjärnfrukt)

(Mjukost på tub, används som klister)


Gör så här:
Dag 1. Börja med att göra fyllningarna. Och det är enkelt, gör en fyllning i taget, lägg alla ingredienserna förutom Creme Fraichen, i en mixer och kör på full effekt tills det att ni har en slät tjock röra. Tillsätt lite Creme Fraiche i taget, rör om, tills det att ni har uppnått önskad konsistens (när den har konsistensen av en barngröt är den klar). Har ni ingen mixer, går det lika bra att använda sig av en stavmixer, tänk bara på att finfördela ingredienserna innan ni börjar köra med den.

När alla tre fyllningarna är klara, tar ni fram en skål och blandar ihop philadelphiaost, vispad grädde och smör (används sedan för att smöra hönökakorna med). Sen tar ni  fram en bricka och klär ev in den med aluminiumfolie (går lika bra med en ugnsplåt om ni inte har en så stor bricka).

Lägg ut två halvor hönökaka, så att de bildar en cirkel. Smöra båda halvorna ordentligt med smörblandningen (smörar ni för lite, kommer brödet bli mossigt). Bred på rikligt med fyllning 1. Smöra sen två nya hönökakshalvor (på båda sidorna) och lägg dem på fyllning 1. Bred på rikligt med fyllning 2. Smöra sen två nya hönökakshalvor och lägg dem på fyllning 2. Bred på rikligt med fyllning 3. Avsluta sedan med att smöra de två sista hönökakshalvorna. Lägg dem på fyllning 3. 

Nu är ni nästan klara. Avsluta med att smöra på av smörblandningen även på tårtans sidor (spara överbliven smörblandning till nästa dag). Klä sedan in tårtan rejält med plastfolie och ställ kallt över natten. Lägg med fördel 3-4 tunga böcker på toppen, så att lagren pressas samman över natten (så faller smörgåstårtan inte sönder vid servering).

Dag 2. Ett par timmar innan kalaset börjar tar ni med att ta fram salladen på kruka. Bryt av salladsbladen från roten. Skär bort den tjocka, nedre delen. Lägg salladsbladen i isvatten (vatten+istärningar) ca 10 minuter (gör att salladen håller sig fräsch längre). Under tiden tar ni fram smörgåstårtan, plockar bort plastfolien. Skär upp garnityret efter önskemål.

Ta upp salladsbladen från isvattnet och låt dem rinna av på hushållspapper. Smöra på ett nytt, lite tunnare, lager av smörblandingen. Börja klä in sidorna med salladsblad och avsluta sedan med att lägga på resten av garnityren. Behöver ni ha lite klister för att salladsbladen ska hålla sig på plats, använd en liten klick med mjukost på tub. Förvara dem på sval plats tills det är dags att servera. Färdigt! :-)

Tips: Frys in överbliven fyllning i fryspåsar! Perfekt att plocka  fram på en fredagkväll och göra lite godare dubbelmackor med :)

Nästa gång vi ska göra Smörgåstårta, ska jag göra en varm variant, lovar såklart återkomma med både bild & recept! Blir det mycket smörgåstårta över, kan ni givetvis frysa in även den. Glöm bara inte bort att plocka av garnityren först!