måndag 10 maj 2010

Chokladkaka



Idag börjar jag närma mig den tid av månaden, då begäret efter sötsaker är som störst. Särskilt sötsaker med choklad i;) Efter att vi avnjutit dagens middag, ja ni vet den där Lasagnen, så frågade jag barnen lite försiktigt om de var sugna på att baka. Svaret var givet, såklart de var! Så efter många om och men, satte vi igång. Idag blev det den bästa kakan av dem alla. En underbart saftig chokladkaka med en himmelsk glasyr, ja den är så där farligt god att man aldrig kan sluta äta av den!

I normala fall, bakar jag den alltid i en stor långpanna, men eftersom vi just nu har det kaos som vi har i köket, och utan en normal stor ugn, fick jag baka den i en annan form, så bilden är lite missvisande. Den är i är vanliga fall inte så hög, men istället dubbelt så stor till ytan (receptet nedan är anpassat efter en långpanna).

Chokladkaka
2 dl kakao av bra kvalité
2,25 dl mjölk
2,25 dl grädde
2,5 dl dl socker
280 g smör
3 dl socker
4 ägg
3 msk vaniljsocker
1 liten, liten nypa salt
7 dl mjöl
3 tsk bakpulver

2-3 msk smör till långpannan
0,5 dl ströbröd

Chokladglasyr
6 dl florsocker
2 små nypor salt
7 msk kakao av hög kvalité
2 äggulor
8-9 msk rumsvarmt smör
7 msk hett vatten

Gör så här: Koka upp mjölk, kakao och socker i en liten kastrull, låt svalna. Rör smör och socker poröst, tillsätt ägg och vaniljsocker. Vänd ner mjöl och bakpulver i en skål, rör ner mjölkblandningen mellan varven. Häll smeten i en smord och bröad långpanna. Grädda kakan i 175 grader (varmluft 160 g) i nedre delen av ugnen i ungefär 1 timme.

Medan kakan gräddas i slutfasen, börjar du blanda ihop chokladglasyren. Blanda florsockret, saltet och kakaon. Tillsätt äggulan och det mjuka smöret. Häll i det heta vattnet. Vispa sedan smeten kraftigt tills den blir  luftig.  När glasyren är slät och smidig är den klar (täck den med plastfolie ifall det dröjer innan den kan bredas på).

Ta ut kakan från ugnen. Låt den svalna bara ett par minuter.  Bred glasyren på chokladkakan med hjälp av en slickepott. Täck hela kakan med glasyr. Låt den sen stå och svala någon timme, innan den serveras!

Jätte god med färska jordgubbar och vispgrädde! Men givitvis går den att äta precis som den är med;)

Tips! Ifall ni vill göra den lite mer festlig, så låt kakan svalna helt. Dela upp den i två lika stora bitar. Bred ett rikligt lager med aprikosmarmelad på den ena halvan. Lägg över den andra halvan och bred slutligen chokladglasyren över hela kakan. Garnera med färska jordgubbar. Utmärkt god som en riktig tårta till chokladälskaren!