söndag 9 maj 2010

Lasagne


Söndagkväll är här igen. Redan idag har jag börjat förbereda inför kommande veckas middagar. Imorgon står det Lasagne på schemat, en favoriträtt hos alla här hemma. För att få den så där riktigt pricken över i:et god, gör jag alltid själva köttfärssåsen dagen innan och låter den få gotta till sig över natten. Ni vet låta alla kryddor gifta sig med varandra :)

Ingredienser
9 lasagneplattor, fullkorn (3 per lager)

Köttfärssås
1 msk smör eller olja
400 g köttfärs
1/2 burk dolmio tomatsås
3-4 msk chilisås
1 grönsaksbuljongtärning
1-2 tsk chilipepulver
1 krm svartpeppar
2-3 klyftor pressad vitlök
2 dl creme fraiche
2 dl crème bonjour cuisine vitlök & örter

Ostsås
4 msk fullkorns vetemjöl
7 dl mjölk
2-3 dl riven ost, gärna lagrad

Garnering
1-2 dl riven ost

Gör så här:

Köttfärssåsen: Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Bryn och köttfärsen tillsammans med den pressade vitlöken. Tillsätt den halva burken med Dolmiosåsen, chilisåsen, kryddorna, buljongtärningen, creme fraicken och crème bonjouren. Låt den små puttra under lock ca 20 minuter. Smaka av. Tillsätt ev mer chilipulver och vitlök om det behövs. Med fördel gör köttfärssåsen dagen innan och förvaras kallt i kylskåpet över natten.

Ostsåsen: Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull, så undviker du mjölklumpar i såsen. Tillsätt resten av mjölken och låt koka upp under omrörning. Låt koka ca 3 minuter och tillsätt sedan den rivna osten och smaka av. Om du använder en ost med lite smak, tillsätt ev en liten, liten nypa salt vid behov.  Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Lägg ev på lite ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå, när osten har fått lagom med färg. Låt den stå ca 10 minuter innan servering!

Servera antingen rårivna morötter eller en grönsallad till Lasagnen!