måndag 17 maj 2010

Bakpotatis med Smögenröra


Nu känns det äntligen som om våren är här med stora steg! Den gångna lång-helgen fick vi njuta av solen i stora lass! Var helt underbart, efter den här otroligt långa och kalla vintern.  När värmen väl kommer, så ändrar sig vår mat här hemma. Vi byter ut allt det där tunga, mot härliga lite lättare rätter! Och just nu passar det ganska så bra, eftersom vi forsatt saknar ett stort härligt kök;-)

 Idag blev det bakad potatis med Smögenröra! Jätte gott och framför allt super enkelt att göra. Helt klart en underskattad rätt som borde lyftas fram betydligt oftare!

Ingredienser
4 bakpotatisar

Smögenröra
3 dl skalade räkor (eller tinade frysta)
1 st rödlök
2 st vitlöksklyftor
3 msk hackad dill (med fördel färsk, går givetvis bra även med fryst)
1 dl creme fraiche
0.5 dl majonäs
1 st citron
3 st kokta ägg

chilipulver
salt
peppar

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader.  Gör många små hål i potatisarna med en provsticka eller gaffel. Baka potatisen i ugnen på galler i ca 50 – 60 minuter eller i mikrovågsugn  (ca 15 min  på full effekt). Under tiden medan potatisarna bakar sig i ugnen blandar ni ihop Smögenröran.

Skala räkorna och lägg dem i en skål (om räkorna är frysta, se till att de är ordentligt avrunna). Fortsätt sen med att skala och finhacka rödlöken, de kokta äggen och dillen. Lägg ner i skålen. Blanda om.  Pressa saften ur  citronen och vitlöksklyftorna över röran. Tillsätt majonäsen och creme fraichen.  Blanda. Smaka av och krydda ev med en gnutta chilipulver, salt och peppar om det behövs. Låt Smögenröran stå kallt tills det att Bakpotatisen är klar. Servera med en enkel grönsallad!


Tips: Bakpotatis är en jätte smart att ta med som lunch til jobbet. Tillaga bakpotatisen i micron (15 min) medan ni pratar med kollegorna, ät den sedan med medhavd röra eller med smaksatt keso, jätte gott!