tisdag 10 augusti 2010

Saftiga äpplemuffins


Tiden går verkligen fort. Just nu har vi fullt upp med att komma in i vardagen igen. Lite motvilligt. För utan tvekan är det så att vi har haft en helt underbar sommar, den bästa på länge, länge. Allt vad moln och regn har hållit sig borta, istället har vi till fullo fått njuta av den underbara hettan utomhus. Vi hoppas på en liknande sommar nästa år;-)

Den gågna helgen fyllde jag frysen inför höstens besök. Alltid kul att ha lite godsaker i frysen som man kan ta fram. De här saftiga äpplemuffinsen blev en given favorit här hemma. Första omgången hann gå åt, innan de hittade frysen ens;-)

Ingredienser (20 st)
3 st ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 gsmör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl (gärna fullkorn)
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 äpplen
2 tsk kanel
75 gr mandelmassa

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Skala, kärna ur och riv sedan äpplena med ett rivjärn (grova sidan). Riv madelmassan (grova sidan). Vispa ägg och socker riktigt poröst. Rör försiktigt ner resten av de torra ingredienserna. Blanda ner de rivna äpplena.  Fyll en muffinsplåt/muffinsformar (jag använder en silikonform för muffins). Toppa varje muffins med 2-3 strimlor riven mandelmassa. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min. Servera dem som de är eller tillsammans med fluffig vaniljsås som en efterrätt!

Tips: Byt gärna ut äpplena mot morötter, blir en spännande smakupplevelse (inte alls olik en vanlig morotskaka), gör sedan en frosting så har du perfekta Cup Cakes!