torsdag 5 augusti 2010

Godaste tekakorna





När väl barnen somnat igår, passade jag på att baka tekakor till dagens utflykt. Finns inget bättre än att njuta av hemmabakade tekakor med ost och en skiva gurka, när man är ute på vandring! Blir hungrig av bara tanken här nu :-)

Ingredienser (15 st)
0,5 liter vatten
2,5 dl fiberhavregryn (går lika bra med vanliga)
50 gram margarin
50 gram jäst
2 msk honung (går lika bra med socker)
1 tsk salt
0,5 tsk hjorthornssalt (går att hoppa över)
10 dl vetemjöl special (går lika bra med vanligt) 

Pensling
1 ägg
2 msk mjölk
1 krm salt



Gör så här: Koka upp vattnet. Lägg havregryn i degbunken och slå det kokande vattnet över, klicka i margarinet. Låt "gröten" svalna i rumstemperatur till ca 37 grader. Smula ner jästen i "gröten", rör om ordentligt tills dess att jästen har löst upp sig. Tillsätt socker och salt. Blanda väl och tillsätt det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl. Täck degen och låt den jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Kavla ut degen till ca 1 cm tjock. Ta ut runda tekakor med ett mått (eller större glas eller skål). Lägg tekakorna på en plåt (med bakplåtspapper). Nagga och jäs dem övertäckta i ca 30 minuter. Pensla tekakorna precis innan de ska gräddas. Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter.