torsdag 22 juli 2010

Chokladtårta


Jag bara älskar choklad. I massor. Den här chokladtårtan är beroendeframkallande. Med stora ord. Det är så illa att jag bokstavligen försöker undvika att baka den, för att undvika en alldeles för stor sockerchock för kroppen;-)

Ingredienser
75 gr smör
75 gr mörk choklad av hög kvalité
5 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver

2 dl grädde
1/2 l jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dela upp chokladen i bitar, lägg i det smälta smöret. Rör om tills att choklad är smält. Ta fram en vispskål, Knäck äggen i skålen och tillsätt sockret. Vispa kraftigt med en elvisp, tills dess att smeten är porös. Blanda ner smör-choklad blandningen. Tillsätt vetemjölet, bakpulver och vaniljsockret.

Häll smeten i en springform (om du inte använder teflon, ska den bröas först). Grädda ca 35 minuter på 175 grader. Låt svallna. Strax innan servering, vispa grädde och bred den överst på chokladtårtan, garnera med jordgubbar.

Tips: Finns en underbar glasyr som man kan använda istället för jordgubbarna och grädden, chokladbegäret kommer dock gå i taket av den;-) Häll 1,5 dl grädde, 2 msk smör och 200 gr mörk blockchoklad i en kastrull. Låt allt smälta samman. Låt kakan vila ca 5-10 minuter efter att den ha varit i ugnen. Bred på glasyren och låt den sedan svalna. Går utmärkt att göra Cupcakes och muffins av ovanstående recept!