tisdag 29 juni 2010

Ugnspannkaka med hallon & björnbär


Midsommarhelgen kom och gick. Vi hade det helt underbart i dagarna tre, solen värmde som aldrig förr och våra dagar var fyllda av långa, långa picknicks ute i det fria, med bästa sällskap. Livet är bra underbart ibland :-)

Och den här veckan har vädret intensifierats. Redan innan vi hann kliva upp ur sängen idag, brände solen genom persiennerna. Så alldeles strax ska vi ge oss ut, för ännu en dag vid utomhuspoolen, inte så långt borta från var vi bor! Igår hade vi med oss en Pastasallad som barnen fick välja ingredienserna till (marinerad pasta , rökt skinka, körsbärstomater, vindruvor och färska aprikoser, en salig blandning som smakade riktigt gott!). Till idag har jag precis ordnat med en matigare ugnspannkaka gjord på fullkornsmjöl och dubbla mängden ägg, som kommer serveras med råröda hallon och björnbär!

Ingredienser
8 ägg
4 dl fullkornsvetemjöl
8 dl mjölk
3 msk honung
1-1 1/2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2-3 msk flytande margarin

250 gr hallon
250 gr björnbär
1/2 lime

1 msk socker
1 msk honung

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggen och mjölet till en jämn smet. Tillsätt honungen, saltet och vaniljsockret. Blanda. Tillsätt mjölken. Vispa till en jämn smet. Låt vila 5 minuter. Spruta ut lite flytande margarin på en långpanna, pensla botten och kanterna. Häll på smeten. Grädda i ugnen ca 20-25 minuter. Låt svalna innan servering.

Medan ugnspannkakan gräddas passar du på att röra ihop bären, genom att hälla dem i en skål och vipa hårt med en gaffel. Pressa limen över. Om du vill sötta "röran" tillsätter du någon msk socker eller honung (är super god precis som den är).

Tips: Ska du som vi, ta med dig ovanstående på Picknick, vänta med att göra den rårörda bärröran tills strax innan servering, så håller den sig riktigt fräsch! När jag var liten, klickade min mamma alltid ut äpplemos på ugnspannkakan innan gräddningen. Blev riktigt super gott, när äpplemoset gottade ihop sig med pannkaksmeten!