söndag 9 maj 2010

Rabarber muffins


Just nu lever jag & min familj i ett kaos, ytterligare 4-5 veckor till innan vi har ett fullt fungerande kök.Vilket i sin tur innebär att det tar minst lika länge, och kanske lite till, innan jag fullt ut kan börja blogga här inne, om just det som kommer vara huvudändamålet. Nämligen om vad som kommer trollas fram i vårt kök. Så fram tills dess har jag bestämt mig för att smygstarta lite. Ja helt enkelt bjuda på lite gamla favoritrecept. Först ut är dessa härliga rabarber muffins, lagom passande nu på våren, när de späda rabarberna är som godast!

Muffinssmet


100 g smör

2 st ägg

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 dl mjölk

1 st riven citron (skalet)

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 dl vetemjöl

1 dl strösocker

Fyllning

3 st stora rabarber

1 msk smör till stekning

2 msk strösocker

2 msk malen kanel

Smuldeg

75 g kallt smör

2 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 dl strösocker


Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. 200-225 grader vanlig ugn. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Använd med fördel en muffinsplåt. Skala och dela rabarbern i bitar. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

Blanda rabarberbitarna med smeten och fyllll muffinsformarna (2/3).  Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

Går att äta både kalla som varma! Servera gärna med lite god kall vaniljsås till!