tisdag 11 maj 2010

Carbonara


Idag fanns det minimalt med tid att laga mat, det var nästan så att vi snuddade på gränsen till att beställa hem lite mat från närmaste restaurang (läs pizzeria). Men så slog det mig att det tar ungefär lika lång tid, som att själv ställa sig och röra ihop en Carbonara. Och Carbonara fick det bli. Själv föredrar jag den serverad med Tagliatelle, men barnen här hemma har fått för sig att Tagliatelle inte är pasta, ja ni vet, att det inte smakar samma som Spagetti. Så det var bara snällt att plocka fram den smått sönderslitna spagettipåsen, som låg väl gömd, längst upp i skåpet;)

Carbonara
200 gr sidfläsk (går precis lika bra med 2 pkt bacon)
5 ägggulor
2 dl grädde
1 dl riven parmensan
1 tsk svartpeppar

Valfri pasta
2-3 msk olivolja
(0,5 dl riven parmesan)

Gör så här: Blanda äggulor, grädde och 1 dl parmesanost i en bunke. Rör om ordentligt. Skär sidfläsket i små tärningar och stek tills de får en fin yta. Låt dem sen rinna av på ett hushållspapper. Koka pastan enligt anvisningar och häll av vattnet. Skölj inte pastan med kallt vatten, utan häll ett par tre msk olivolja över istället.

Häll tillbaka pastan i kastrullen, blanda i äggblandningen och sidfläsket. Rör om. Äggblandningen värms nu upp av den heta pastan. Häll upp i en stor pastaskål. Kör ett par varv med Svartpepparkvarnen över pastan.

Servera med en god grönsallad och ställ fram en skål med resten av parmesanen, så kan den som vill ha, förse sig.

Tips: Det är jätte gott att blanda ner gröna ärter i Carbonaran med, tyvärr hade vi inga hemma idag, så det får bli nästa gång.